NAŠI PROTESTI MORAJO POSTATI GLASNEJŠI!

DEŽEVNI GOZD POTREBUJE NAŠO POMOČ!

Amazonski deževni gozd je ena izmed regij na svetu z največjo biotsko raznovrstnostjo. Tam živijo čudovite živali kot so npr. jaguarji in lenivci. Deževni gozd pa je pomemben tudi za naše preživetje! Je naš najmočnejši zaveznik v boju zoper podnebne spremembe. Ampak gozd in njegovi prebivalci se pred krutimi uničevalci ne morejo braniti sami. Zato mu moramo nujno nuditi svoje glasove, da bodo svetovni voditelji slišali njegove klice na pomoč – prosimo podpišite peticijo za zaščito Amazonskega pragozda!

GP0STTS2P_Low_res3

Zakaj podpreti kampanjo za zaščito Amazonskega deževnega gozda?

Požari v Amazoniji so hujši kot kdajkoli prej

V zadnjih letih je Amazonski pragozd še bolj podvržen brutalnemu krčenju in požiganju! Deforestacija se je samo v februarju 2022 povečala za 62 % (v primerjavi s februarjem 2021), v aprilu pa za skoraj 75 % (v primerjavi z aprilom 2021) in je po površini obsegala že več kot 1.000 km²! Vsak poletni mesec naštejejo tudi več tisoč gozdnih požarov - število katastrofalnih požarov iz leta v leto narašča. Številne znanstvene raziskave [1] opozarjajo, da je Amazonija že na kritični točki, ko lahko ta edinstven ekosistem začne propadati.

Gozd umira za dobiček

Deževni gozd je izkoriščen in uničen iz golega pohlepa po dobičku. Večina požarov je sproženih s strani ljudi, ki zemljo izkoriščajo za ekonomske namene – kot je npr. vzreja živine. Gromozanska gozdna območja pa so posekana zgolj zaradi tropskega lesa in aluminija. Ta popolnoma posekana območja omogočajo požarom, da se razširijo v večji meri in se hitreje širijo.

Trenutni požari so zgolj začetek

Amazonski pragozd bo v naslednjih nekaj tednih in mesecih zelo suh. Medtem brazilska vlada pod vodstvom Jaira Bolsonara v ospredje potiska poslovno usmerjeno, proti-okoljsko politiko. To so popolni pogoji, da izkoriščevalci preprosto požgejo še več deževnega gozda.

GP0ZW5_High_res

Pridruži se gibanju - skupaj za zaščito Amazonskega pragozda!